Dobrodošli na site !
IZ SVIJETA OFF ROADA
AUTOSPORT
OSTALO
ZABAVA
KONTAKT
SPONZORI
ZENTEREN - off road center
OPREMA I PRIBOR ZA LOV - Zagreb, Ilica 132 - tel.: (01) 377 22 43
ACT Rebus
najbolji webhosting u HR!
renoviranje kaseta i tonera
komunalne usluge...
Tooomek
Alan Ford Eskort
BlueDevil
Tomislav Pavić
Tzac
Mario Šoštarić
Davor Zgrablić
Hello Kitty
Neba
Limarija Brezovec
ZANIMLJIVOSTI

logo portala
ORK Schnee

AKO NISTE ZNALI...

RJEČNIK
EU dictionary - Englesko-hrvatski i hrvatsko-engleski rječnik s velikom bazom riječi dostupan online.

I N F O

» AUTOSPORT
» HR-AUTOSPORT

--------------
Od listopada 2008. će se na kioscima prodavati novi 4x4 & SUV Magazin koji će izlaziti svaka 2 mjeseca. Razlika među tipiziranim magazinima o SUV vozilima je da će ovaj magazin posvetiti malo prostora i pravim off roaderima. Prvi broj je u prodaji od 06.10.2008.
--------------

10 godina CROATIA TROPHY-a obilježilo je sudjelovanje i 6 posada iz Hrvatske. Do sada su boje Lijepe Naše branile jedna ili dvije domaće posade, a nadamo se da će ih već slijedeće godine biti više.
--------------
ORKSchnee je još jedan od novijih klubova, a to su i ORK Kameni Svati, ORK Hruševec Kupljenski i ORK Lobor.

--------------
Hrvatski Autocrosseri druže se na Off road FORUMU u rubrici AUTOCROSS. Slobodni ste pridružiti se i sudjelovati u kreiranju noviteta i probijanja tog sporta.
--------------

ANKETA
Koje webstranice off road klubova po vama NISU ZAPUŠTENE?
Križevci
Kameni svati
Kamo Oko Vidi
Bura 4x4
Schnee
Sv. I. Zelina
Sub. Podravska
Kneginec
Kutina
Vrbovec
Uspon 4x4
ZG OFF ROAD
No Limits
4x4 Barban
eXTReMe Tracker


8. Rally Poreč 2007. – 09./10.11.2007.
14.11.2007.
Tekst: Sanda Tolić
Foto: www.tpautosport.com
Fotogalerija: www.hrautosport.com


Hoće....neće, biti ili ne biti?
Do zadnjeg časa nije se znali dali će se Porečki rally održati ili ne. Mučile su ih suglasnosti lokalnih župana i razno raznih načelnika. Zatim je trebala suglasnost policije, zbog sigurnosti....i na na kraju se organizator AMK Skok racing, sa Edijem Milokanovićem na čelu, ipak izborio pa se 09. i 10.11. pretposljednji rally ove sezone ipak održao.
Rally je bio ukupne dužine 379,93 km sa 96,82 km brzinskih ispita asfaltne podloge. Dakle vozilo se 13 brzinaca u nešto drugačijem izdanju nego prijašnjih godina. Kao što sam već rekla, zbog nesuglasnosti načelnika nisu se vozili Žbandaj i Višnjan, ali su zato ubačeni neki novi brzinci. Prvi brzinac Mrgani, ove se godine vozio prvi put, a Prolog se vozio u nešto izmijenjenom smjeru. Drugi dan započeo je dobro znanom blatnom, atraktivnom i zahtjevnom Mugebom, koja je uvijek najposjećenija. Zatim je slijedio nešto sporiji i također novi brzinac Kanfanar, pa brzi Tinjan, koji se vozio i prijašnjih godina. Nakon servisa uslijedio je Barat ( Kanfanar kontra), pa Sv. Ivan ( Tinjan kontra) i Gradina ( Mugeba kontra ).
I ove godine stigle su legendarne Lancie, makar u nešto manjem broju nego prošli put i ponovno su izazvale veliko zanimanje i oduševljenje. Nažalost, brzinac po brzinac otpala bi po jedna Lancia, no tu su bili dobro nam znani naši dečki i uzbuđenja nije usfalilo nimalo.
Pa da vidimo kako je to izgledalo.
U petak rano ujutro čekala nas je verifikacija i tehnički, ali i (ne)očekivani pljusak. Prala nas je takva kiša, da smo naljepnice jedva uspjeli polijepiti, a neke smo ostavili i za kasnije, jer jednostavno nije išlo.
Sa startnim brojevima i akreditacijama je počelo šepanje organizacije. Netko ih je dobio, netko ne, ali smo zato dobili sponzorske balone. Netko je dobio i višak startnih brojeva. Svi su nekako bili pogubljeni i na velik broj pitanja oko nekih klasičnih nejasnoća koje posade znaju imati, često smo naišli na odgovor "ne znam“. Kada uzmem u obzir da je većina redara i sudaca tamo zapravo volontirala i da je rally „sklepan“ pomalo u zadnji čas, neću im takve greškice uzeti za zlo.
Na vremenskim kontrolama se čekalo i suvozači su morali jako paziti na svoje vrijeme, koje je bilo vrlo slabo vidljivo, dok su negdje imali kartonske tabelice koje bi ručno okretali....itd. Ipak, nekako smo polovili sve konce i na kraju bitno je samo da se jedan tako atraktivan rally ipak održao.
Sve su posade prošle tehnički dio i konačno se čekao još samo start.
Od prijavljenih 67 posada startale su 63, što je odličan prosjek.
I tako je krenulo! Nakon Mrgana Šebalj/Klinc su zauzeli prvu poziciju, odmah iza njih sa samo 2 desetinke zaostatka našla se posada Šaškin/Bruner, a treće mjesto zauzela je posada Čibej/Karanović sa sekundom i 4 desetinke.
Općenito, prvih 12 mjesta generalke mjerilo se u sekundama. Na ovom brzincu odustala je jedino prekaljena posada Perharić/Butorac, kojima je prije samog starta otišao kuplung na Peugeotu 206 S1600, dok je čak i Pigl došao do kraja iako je poslovično auto gurao već preko startne rampe. Na kraju mu je to ipak bio i zadnji brzinac. Auto se definitivno presaugao i više ni guranje nije pomagalo.
Na Prologu su se stvari već malo promijenile. Prvo vrijeme prologa ostvarila je posada Reitsperger/Knodl, Filipec/Marjanović popeli su se na drugo mjesto dok su treći bili nama već dobro poznati mađari Szilagi/Gergye. Šebalj je zauzeo tek 10. mjesto, što ga je bacilo na 3. mjesto generalke. Nakon 2. brzinca domaći Šaškin prelazi u vodstvo. Posada Galić/Zlatar zahaklala je Clia, dok se recimo Stelmahov suvozač Košec toliko uživio u gledanje prologa da su zakasnili u vremensku punih 6 minuta i tako zaradili penalizaciju. Matešin suvozač Konjević je bio ipak prisebniji pa su oni kasnili puno manje no ispravio je svoju pogrešku tako što je tjerao Boru do limita i na kraju su odličnom vožnjom stigli do kraja i zauzeli 6. mjesto u N3. Drugi dan obasjalo nas je sunce, no ujutro je još uvijek bilo vrlo hladno i mokro i blatno od jučerašnje kiše. Borba se nastavlja.
Mugeba je donijela nova iznenađenja. Posada Crnojević/Maretić krenula je žestoko i takav tempo zadržala je do samog kraja. Crnojevićeva precizna i odlična vožnja nije nas toliko iznenadila koliko nas oduševila. Pet godina pratim Porečki rally iz perspektive gledaoca i mogu reći da na Mugebi nitko nije prošao tako kao Crnojević. Iznenadili su vjerujem čak i samog Šebalja koji je za njima kasnio 3 desetinke u prvom krugu, da bi već na drugoj Mugebi kasnio punih 5 sekundi.
Šaškin i Bruner imali su 3. vrijeme i dalje zadržali vodstvo. Nažalost ne zadugo.
Na Kanfanaru je Micek ponovno riknuo morali su odustati. Nadam se da će iduće sezone, ako ne već na Pićanu konačno imati auto kak spada.
Iznenađenja nikad dosta, nažalost i nekih loših. Mugeba je uzela i prvi danak, posadu Sutlović/Tolić tj. nas (Lana/Sanda). Prvi dan je bio iza nas i krenule smo dobro. Mugeba Lani nije baš sjela na treningu, ali uz malo savjeta Frika i Ote te uz dosta prolaza ipak smo je prihvatile. Odlične volje čekale smo zeleno svjetlo na starteru i krenule.
Lijeva nula pa prijevoj pa desna nula pa prijevoj pa gas i sve ide ko po loju. Pa nije ta Mugeba takav bauk... onda desni 4 u lijevi 3 haklaj blato! I onda se desilo to blato na izlazu iz hakla.....povuklo nas je i Lana je krenula ravnati, ali Ford Ka je krenuo na moju stranu, pa ponovno ravnanje pa na Laninu stranu i nakon četvrtog puta bilo je jasno da nećemo izravnati auto. Auto je krenuo Laninom stranom i počeo se rotirati u kontra smjeru. Stisnula sam radar na prsa i čekala udarac....ali udarac nije došao. Umjesto toga uslijedio je ringišpil i nismo znale dali se vrtimo ili preokrećemo, a onda je netko upalio mrak, kako Lana kaže. Sve je stalo. Visila sam naglavačke kao šišmiš i pitala Lanu: Pa dobro, kak da se otkopčam, a da ne zveknem na glavu k'o Kizo? (Šiprakov suvozač. Naime svi smo dobro znali snimku njihovog izlijetanja na Lazu, kada se Kizo otkopča i kresne kacigom o krov). Umrle smo od smijeha, pomalo histeričnog, vjerojatno od šoka, ali bile smo dobro i jedna i druga. Lana je konačno pronašla kvaku i izašla, a ja sam se primila pospremanja. Sve je popadalo pored mene, mobiteli, road book, cigarete....pa ipak kad sam primijetila da kaplje benzin, jer imale smo puni tank, pomislila sam da je možda ipak krajnje vrijeme da izađem iz auta. Iskobeljala sam se iz auta i šiblja, koje nam je amortiziralo udarac i već su svi bili tu. I vatrogasci i redari i Pigl, a onda i hitna, koja nam na svu sreću nije trebala.
Ubile smo samo auto. Srećom, malo čekića i prednja šajba i idemo na Pićan, jer auto vozi. Oto ga je u boxu upalio i ispuhao ulje i benzin koji su zalili motor i skoro dimom podavio nadobudne tenisače na terenima uz box.
Eto, još jedna rally škola više, ali i nažalost jedan dobar rally manje.
I tako smo se kao i svake godine vratile kod „Dućana“ na Mugebi i nastavile gledati i navijati.
Negdje u isto vrijeme kao i mi posada Turk/Ščukanec također ima kroviranje na Kanfanaru, samo što su svoju Hondu uništili mnogo više. I njima također nešto ne ide u zadnje vrijeme.
Do tada odlični Filipec/Marjanović, izlijeću u istom haklu kao i mi, ali uz pomoć špere i malo vožnje po travi uspijevaju spasiti auto, ali ne i gumu i tako i oni odustaju.
Odustala je i domaća posada Sinčić/(S)prčić, ali zbog kvara na automobilu, dok također domaći dečki Koraca/Sirotić za to vrijeme ubijaju A5 klasu vremenima. I ne samo njih. Na Tinjanu uzimaju čak 5. vrijeme generalke. No kako domaći dečki baš nemaju sreće sa automobilima i oni na kraju odustaju zbog kvara na kuplungu. Braća Bahorići su također skršili svog Swifta i još malo osiromašili A5 klasu.
Tako sigurnim korakom posada Sopić/Mrzljak napreduje prema vodstvu u A5. Nakon stravičnog izlijetanja na Delti, Sopić se oporavio u potpunosti, te je uslijedila Austrija kao uvod i sad u Poreču ponovno se vraćaju stvari na svoje mjesto, dakle prvi u klasi A5. Drugo mjesto u A5 za PH pripalo je posadi Sekula/Radovanić. Šteta što dečki nemaju novaca da mogu izaći na svaku utrku, bilo bi puno zanimljivije u Prvenstvu.
Za to vrijeme u samom vrhu generalke razlike su i dalje u sekundama. Tinjan je uzela ipak posada Szilagi/Gergye. Čibej i Karanović odnijeli su Gradinu, ali na kraju nitko nije mogao stići nezaustavljivu posadu Crnojević/Maretić. Došli su do svoje prve pobjede u generalki i to potpuno zasluženo. Šebalj i Klinc morali su se zadovoljiti drugim mjestom dok su Čibej i Karanović zasluženo sjeli na 3. mjesto generalke.
U A6 pobjedu su odnijeli Petrič/Lah sa Citroenom C2 R2 sa 44 sekunde prednosti ispred posade Galić/Zlatar, a posada Simon/Pazman zauzela je 3. mjesto klase.
Pobjedu u klasi A7 odnijela je slovenska posada Slejko/Šavelj, posada „Bumbar“/“Slaven“ bila je druga, dok je posada Novosel/Tomašković uspjela doći do 3. mjesta uz dosta problema sa Hondom.
U N3 pobjedu odnose također Slovenci Jerman/Tonejc sa samo 4 sekunde prednosti ispred Markta i Matuna, a posljednji „preživjeli“ Istrijan Maksuti uz puno dima dolazi do 3. mjesta. Posada Boršić/Poredski na Baratu je grunula kotačem i zadala Škodi otvoreni prijelom. Promijenili gumu, nastavili dalje i ipak stigli su do kraja.
Posada Raštegorac/Ujević nažalost nije uspjela do 3. mjesta iako im je malo falilo. Imali su problema sa šarafima na desnom kotaču koji ih prate još od Austrije. Vozili su na 3 šarafa cijelu utrku i na kraju stigli do 4. mjesta u klasi.
U N1 sa Roverom je do prvog mjesta stigla posada Stepanovič/Ščuka, 2. mjesto zauzela je posada K.Koraca/Močibob i 3. su stigli Prek/Mršnik.

8. izdanje Porečkog rally-a završile su 44 posade, ali stanje u vrhu i po klasama nije se riješilo.
Baš kao i u Formuli 1, ove godine zadnja utrka sezone rješava pobjednike i Otvorenog i Zatvorenog Prvenstva Hrvatske.
Borba se nastavlja na Pićanu za nepuna dva tjedna!!!

Ukupni rezultati: www.brzina.net/porec
 
l
© schnee - 2004-2009. Sva prava pridržana. l Autorska prava

Osvježeno: 14.11.2007.