Dobrodošli na site !
IZ SVIJETA OFF ROADA
AUTOSPORT
OSTALO
ZABAVA
KONTAKT
SPONZORI
ZENTEREN - off road center
OPREMA I PRIBOR ZA LOV - Zagreb, Ilica 132 - tel.: (01) 377 22 43
ACT Rebus
najbolji webhosting u HR!
renoviranje kaseta i tonera
komunalne usluge...
Tooomek
Alan Ford Eskort
BlueDevil
Tomislav Pavić
Tzac
Mario Šoštarić
Davor Zgrablić
Hello Kitty
Neba
Limarija Brezovec
ZANIMLJIVOSTI

logo portala
ORK Schnee

AKO NISTE ZNALI...

RJEČNIK
EU dictionary - Englesko-hrvatski i hrvatsko-engleski rječnik s velikom bazom riječi dostupan online.

I N F O

» AUTOSPORT
» HR-AUTOSPORT

--------------
Od listopada 2008. će se na kioscima prodavati novi 4x4 & SUV Magazin koji će izlaziti svaka 2 mjeseca. Razlika među tipiziranim magazinima o SUV vozilima je da će ovaj magazin posvetiti malo prostora i pravim off roaderima. Prvi broj je u prodaji od 06.10.2008.
--------------

10 godina CROATIA TROPHY-a obilježilo je sudjelovanje i 6 posada iz Hrvatske. Do sada su boje Lijepe Naše branile jedna ili dvije domaće posade, a nadamo se da će ih već slijedeće godine biti više.
--------------
ORKSchnee je još jedan od novijih klubova, a to su i ORK Kameni Svati, ORK Hruševec Kupljenski i ORK Lobor.

--------------
Hrvatski Autocrosseri druže se na Off road FORUMU u rubrici AUTOCROSS. Slobodni ste pridružiti se i sudjelovati u kreiranju noviteta i probijanja tog sporta.
--------------

ANKETA
Koje webstranice off road klubova po vama NISU ZAPUŠTENE?
Križevci
Kameni svati
Kamo Oko Vidi
Bura 4x4
Schnee
Sv. I. Zelina
Sub. Podravska
Kneginec
Kutina
Vrbovec
Uspon 4x4
ZG OFF ROAD
No Limits
4x4 Barban
eXTReMe Tracker


35. Croatia Delta Rally
26.05.2008.
Tekst: Sanda Tolić
Slike: TP Autosport

35. Ina Croatia Delta Rally – 22.-24.05.2008.
Uspješno je završila i 35. Delta i ujedno 2. koja se boduje za prvenstvo Europe. Ukupne dužine itinerera 835,69km sa 15 brzinskih ispita ukupne dužine 280,28 km na asfaltnoj podlozi.
Sa Zagrebačkog glavnog trga startale su 42 posade. Ceremonijalni start bio je izrazito posjećen, iako je vozača ove godine bilo u najmanjem broju do sada. Kao i prošle godine, bilo je vozača koji se ne boduju za europsko prvenstvo – Combaj, Szylagi, Koraca, Drndić i braća Vojvodići. Neke vozače ove godine na žalost nismo uspjeli vidjeti iako su se nalazili na listi prijava. Među njima su Šaškin, Mateša, Francetić i Maksuti, dok ovu Deltu kao i cijelu sezonu neće voziti Zoran Raštegorac iz zdravstvenih razloga. Tomislav Šiprak se ove godine pojavio na Delti kao predvozač u Citroenu C2, priuštivši tako okus rally-a svojoj djeci Maji i Domagoju, koji su se izmjenjivali na suvozačkom sjedalu.
Prvi brzinac, koji se trebao voziti u četvrtak 22.05. - Pila odgođen je iz sigurnosnih razloga. Veliki broj izletnika koji su iskoristili državni blagdan te Dan zaštite prirode. Smatralo se da zbog zatvorenih cesta ne bi bio omogućen povratak građana kućama i tako su se htjeli izbjeći mogući incidenti. U tome je organizator Auto Klub Delta Zagreb u potpunosti uspio. Pomoćnik direktora za sigurnost Josip Florian, u potpunosti je zadovoljan jer je cijela Delta prošla bez ijednog incidenta uz maksimalno osiguranje publike. No vratimo se sad onom najbitnijem, samom rally-u.
Nakon ceremonijalnog starta na Trgu bana Jelačića, uslijedile su pripreme za 2. dan.
Prvi brzinac 2. dan 23.05. - SS-3 Okić – 10,03 km
Za neke posade problemi su počeli već na samoj etapi. Tako je jedina ženska posada Sutlović /Medved ostala bez druge brzine i konačno bez getribe.
Odšlepale su se na jedvite jade do boxa i krenule sa slaganjem Forda za drugi dan koristeći tako pravilo super rally-a. Nažalost vozit će tako samo za svoj gušt, jer pravilom super rally-a vozi se van konkurencije, dakle bez bodova i plasmana.
Slično se desilo i posadi Stelmah/Bruči, kojima je na novom Renault Cliu Sport 3 pukao nosač motora. I oni su odlučili nastaviti idući dan. Posada Ravenščak/Mirić je nažalost na Okiću izletjela, srećom bez posljedica.
I dok se naše cure i dečki muče, Poljska posada Solowow/Baran sa Peugeotom 207 S2000 voze najbrže vrijeme brzinca. Sa 2,5 sec. zaostatka slijede ih Isik/Ozsenler sa Fiat Grande Puntom S2000, a na treće mjesto dolazi talijanska posada Fontana/Casazza sa Fiat Puntom S2000.
Već na početku je bilo jasno da u klasi N4, motori S2000 imaju veliku prednost te da Mitsubishi i Subaru teško mogu parirati. Prošlogodišnji pobjednici Delte Šebalj/Klinc zauzeli su tako 4. mjesto sa 6,6 sec. zaostatka.
Posada Crnojević/Maretić smjestila se na 7. mjestu ukupnog poretka ispred posade Čibej/Puzić, koji već od samog početka nisu bili zadovoljni svojom vožnjom.
Iako je prošle godine imao gadno izlijetanje baš na Okiću, Željko Sopić je bez imalo predrasuda sjeo sa suvozačem Tinom Mikulcem u novi automobil, Citroen C2 R2 i napravio odlično 13 vrijeme i zauzeo za sada 2. mjesto u klasi A6.
U klasi A7 vodeće pozicije, svojim odličnom vožnjama zauzele su posade Galić/Zlatar i vrlo brzi Jemrić/Dereta.
Iako je prije samog starta Delte, Robert Novosel imao mnogo problema sa svojom Hondom, krenuo je vrlo brzo i agresivno i zauzeo tako 3. mjesto u klasi.
Vidjelo se da će biti vrlo gusto i u N3 klasi, s obzirom da je jedna od brojnijih. Slovenci Slejko/Šavelj iako bez ovjesa, izbili su odmah na 1. mjesto klase. Posada R.Turk/Vidović konačno bez problema sa autom i hvala bogu jure, a za njima su i Milinković/Harapin.
Start prvog većeg rally-a za posadu Košec/Troha također je dobro krenuo, iako su ostvarili potpuno isto vrijeme brzinaca kao i posada Vrbanović/Kučko, smjestivši se tako u sredinu ukupnog poretka.
Slijedi Plešivica SS-4 – 14,93 km
Solowow/Baran i dalje na prvom mjestu, dok se Fonatana probio ispred Isika na 2.mjesto. Šebalj i dalje drži 4. poziciju, a Crnojević prelazi Doncheva i Kaučića i dolazi na 5. mjesto ukupnog poretka. U ostalim klasama stanje nepromijenjeno. Na ovom brzincu nije bilo izlijetanja. Samo jedno odustajanje, nažalost ostavlja nas posada Pigl/Meznarić. Iako iskusan, priznaje zašaltavanje u brzinama i kraj.
Budinjak SS-5 – 32,79 km
Ovaj najduži i za mnoge najljepši ali i najmukotrpniji brzinac ipak bilježi samo izlijetanje posade Pletka/Novak i odustajanje Drndića i Hrvatina.
Najbrže vrijeme ovog brzinca odnosi posada Fontana/Casazza 21:16.3 iako i dalje ostaje na 2. mjestu iza Solowowa. Isik i dalje 3.
Novosel/Tomašković se ubrzavaju, ali su i dalje iza Jemrića.
U N3 počinju borbe Reno Turk lovi Jermana i Slejka, ali je prvi od hrvata. Odmah iza njega jure Milinković/Harapin, a gusto je i između posada Postružin/Pospiš i Košeca i Trohe.
Nakon servisa slijedi i drugi krug.
Ponovno Okić i ponovno Solowow u vodstvu. Šebalj/Klinc i dalje drže 4. poziciju, dok je Crnojević šesti. Čibej se penje se sa 10. na 9. mjesto.
Galić je i dalje vodeći u A7, a odmah iza njega Jemrić/Dereta. Sopić se i dalje drži i ide sve bolje, no iza posade Tlustak/Škaloud.
U klasi A5 na prvom mjestu i dalje Vrbanović/Kučko, a iza njih Labaš/Marinović. Posada Cavor/Žmagač konačno je ostala bez kvarova dulje nego inače te na 3. mjestu klase.
7. brzinac drugog dana Plešivica ne donosi ništa novo, osim umora. Stanje u rezultatima ostaje nepromijenjeno i ostatak vozača je i dalje u igri.
Na 8. brzincu posada Fontatana/Casazza prelazi ponovno u vodstvo, sa 11,5 sec. zaostatka slijede Solowow/Baran, a sa 51,7 sec. Isik/Ozsenler. Šebalj i dalje četvrti, dok mu sada posada Kaučić/Zorenč diše za vrat sa nekih 4 sec. zaostatka.
Posada Koraca/Moćibob iako van konkurencije za europsko prvenstvo, trudi se i bori sa kočnicama tj. bori se sa automobilom bez istih. Na kraju je kiša napravila svoje, kočnice su otkazale do kraja te izlijeću sa ceste. Ostali su bez kotača udarivši zadnjim krajem i završili natjecanje.
Za danas nam nakon Budinjaka slijedi još Prolog na Bundeku.
Vrijeme je hvala Bogu poslužilo i mnoštvo publike, cca 5000 gledatelja moglo je uživati u najatraktivnijim vožnjama svih posada. To je ipak mjesto na kojem se najbolje vidi sve i vozači obično zaborave na plasman i odvoze ovaj dio za gušt publike.
Dakle 9 brzinac – Bundek ostaje u znaku prve trojice. Publika je uživala u okretanju pod ručnom većine posada, ali i ne samo u tome. Ovo je po mnogo stvari bio vrlo zanimljiv brzinac, no nažalost ne i za posadu Tlustak/Škaloud koja je morala odustati zbog tehničkih problema. Sopić tako dolazi do 1. mjesta u klasi A6.
Nažalost bio je ovo kraj i za posadu Novosel/Tomašković. U zadnjem, trećem krugu Prologa, dva zavoja prije kraja popucala su sva 4 šarafa na prednjem desnom kotaču. Kotač je odletio u Lunapark, prag i distanca su odletjele na jednu stranu, a jedan od šarafa proletio je 5 cm od moje noge. “Eto što čovjek sve proživi za snimku“, no nažalost od dobre snimke strah je ipak jači, tako da sam snimila samo oblake dok sam pokušavala dokučiti kamo što leti.
Novosel se zaustavio na livadi i izgubio tako treću poziciju u A7 na kojoj se do tog momenta nalazio. Srećom za posadu i publiku nije bilo nikakvih posljedica, osim gorčine zbog nezavršenog rally-a.
Odustali su nažalost i posada Vrbanović/Kučko odguravši auto do servisa. Posadi Turk/Vidović pukao je motor, pa su i oni gurali. Sve u svemu bilo je dosta guranja po prologu, no publika je zdušno pljeskala i bodrila naše maratonce nadajući se da će uspjeti kako tako do cilja.
Nakon drugog dana od 42 završila je 31 posada. Park ferme trebao je ostati otvoren do 02:00 sata ujutro kako bi posade koje namjeravaju startati 3. dan po pravilima Super rally-a mogle obaviti tehnički pregled.
Redosljed nakon prvog dana:
N4 :
1. Fontana/Casazza
2. Solowow/Baran
3. Isik/Ozsenler
A7:
1. Galić/Zlatar
2. Jemrić/Dereta
3. Rajšić/Vujanić
A6:
1. Sopić/Mikulec
2. Mihelić/Butorac
N3:
1. Slejko/Šavelj
2. Milinković/Harapin
3. Takacs/Nyeki
A5:
1. Labaš/Marinović
2. Schmidt/Schmidt
3. Pisačić/Detelj
 
Na konferenciji za novinare nakon 2. dana obratili su nam se Slaven Dedić, direktor Delta rally-a, Josip Florian pomoćnik dir. sigurnosti te posada Šebalj/Klinc.

Evo i izjave Juraja Šebalja:
„1. dan je dobro prošao i mi smo zadovoljni. Ipak S2000 su mnogo brži, ne kvare se , a vozači su vrlo dobri i uvoženi. Realno smo zauzeli 4. mjesto, s obzirom na sve to i na probleme koje smo imali sa set-upom automobila...
Volio bih voziti takav auto, ali za to treba malo više novaca. Sutra ćemo dati sve od sebe i stisnuti Isika, on prošle godine nije vozio Sljeme, pa smo s te strane u laganoj prednosti.“

Do sada su svi zadovoljni kako su odradili prvi dan. No tek smo na pola rally-a, a sutra starta drugi i nikako manje zahtjevni dio.
Prvi brzinac drugi dan, dakle Laz SS-10 – 20,24 km zna biti naročito opasan, sam po sebi vrlo je sklizak i ako slučajno padne kiša, može se svašta očekivati.
Na prvu trojicu Laz kao takav nije bitno utjecao i stanje je ostalo regularno, ali za Šebalja počinju problemi. Ostvarivši odlično vrijeme, Kaučič/Zorenč potiskuju posadu Šebalj/Klinc na 5. mjesto. Crnojević/Maretić ubrzavaju i nalaze se odmah nakon Šebalja, ostvarivši isto vrijeme kao i posada Donchev/Valchev.
Galić i Zlatar bez ikakvih problema drže svoju poziciju. Sopić ide sve bolje, auto mu je legao i on već poslovično sigurno i brzo ide ka cilju.
Milinković i Harapin i dalje drže svoju 2. poziciju u N3, dok se Košec približio Postružinu na 4. mjestu ove klase.
Reno Turk je složio auto i ako se ne boduje, daje sve od sebe te na 10. brzinskom ispitu ima odlično 17. vrijeme, šteta....ali odlučio je iskoristiti Deltu kao trening i set up automobila.
I ove godine Szilagy je van konkurencije za Europsko prvenstvo, no to mu ne smeta i svejedno se u ukupnom poretku smjestio na 13. mjesto.
Samci SS-11 – 9,30 km
Prva trojica se možda bore u sekundama, ali Fonatana je i dalje na prvom mjestu.
Šebalj/Klinc odlučuju vratiti izgubljeno od Kaučića, ali to ih košta izlijetanja. Srećom uspijevaju nastaviti, no izgubili su previše i nakon Samaca gube i 5. poziciju i padaju na 10. mjesto. Kaučić/Zorenč tako ostaju 4. sa Crnojevićem za petama.
Posada Peljhan/Kacin kao i posada Lonačrić/Beraković unatoč atraktivne vožnje i brzine nalaze se ipak pri dnu N4 klase na 9. i 13. mjestu ukupnog poretka.
U N3 je zanimljivo jer se Postružin i Košec bore sekundama, a tu je i posada Medić/Morić koji se odlično drže s obzirom da je Mediću ovo prvi rally, pa još k tome Delta.Sljeme SS-12 – 23,75 km
Hoće li pasti kiša ili ne? Na mjestima je padalo, a na mjestima ne i posadama baš nije bilo svejedno. Rally se lagano bliži kraju. Nakon ovog, slijede još 3 brzinca i bitno je izdržati.
Stanje na vrhu ostaje isto, Fonatna u vodstvu ali nikad se ne zna.
Posada Čibej/Puzić pokušava stisnuti, ali to ih košta izlijetanja i za njih Delta završava.
Oboje bez ozljeda, Subaru oštećenog prednjeg kraja.
Laz SS-13 ponovno i još malo do kraja. Prva trojica su nam već debelo poznati. Crnojević je na 6. mjestu dok se Šebalj uspio probiti do 8. mjesta. Galić i dalje vodi u A7, Slejko u N3 i dalje vrlo visoko u ukupnom plasmanu, a iza njega odmah Sopić i Jemrić. Posada Košec/Troha ispred Medića i Postružina, a iza odlične braće Vojvodić koji se nažalost u N1 bore samo za PH.
Samci SS-14,
jedan brzinac prije kraja i srećom nema ni odustajanja ni izlijetanja. Vozači su već stvarno umorni i čekaju da završe ovaj težak i zahtjevan rally. Ostalo je još samo Sljeme i to je to.
Sljeme SS-15 je odlučilo pobjednike.

Fontana je potvrdio pobjedu najbržim vremenom brzinca, pobjegavši Isiku za 37,5 sec. Solowow je zadržao 3. poziciju. Iako je stisnuo i napravio 4. vrijeme brzinca Crnojević ostaje na 5. mjestu ukupnog poretka iza Kaučića, ali svakako je 1. od hrvatskih posada i 1. u PH.
Prošlogodišnji pobjednici Šebalj/Klinc ostali su ove godine tek na 8. mjestu.
Galić je zadržao 1. poziciju u A7, na 2. mjestu zasluženo odličan Jemrić. Iako su samo par metara od cilja udarili zadnjim krajem i skoro završili prije vremena, posada Rajšić/Vujanić zauzimaju 3. mjesto u A7.
Zasluženo, smireno, točno i brzo posada Sopić/Mikulec uzima 1. mjesto u A6, a daleko iza njih na 2. mjesto ipak su stigli Mihelić/Butorac.
Prvo mjesto N3 klase sasvim zasluženo pripalo je slovenskoj posadi Slejko/Šavelj. Na 2. mjesto konačno su nakon dugog vremena zasjeli Milinković i Harapin i prekinuli niz odustajanja. Nadam se da će nastaviti ovim tempom. 3. mjesto N3 uzeli su Mađari Takacs/Nyeki. Od hrvatskih posada u N3 4. mjesto na kraju je ipak uzeo Košec ispred Postružina. Njemu je pak na samom kraju zasmetao Stelmah, kojeg je sustigao na brzincu, no s obzirom na zaostatak u odnosu na Košeca nije bitno promijenio na stvari, no sada to nikako nećemo saznati.
U A5 posada Labaš/Martinović uzima prvo mjesto, dok 2. mjesto pripada posadi Schmidt/Schmidt sa simpatičnim FaitCinquecentom. 3. mjesto uzela je posada Pisačić/Detelj.
Nažalost zbog problema sa vozilom Cavor/Žmegač su odustali, a posada Sutlović/Medved ipak je završila drugi dan. Iako bez plasmana cure su osvojile pehar za najbolju i jedinu žensku posadu.
Van konkurencije za Prvenstvo Europe, ali do cilja u klasi N1 stigli su Vojvodići, iza njih Combaj/Kappler i posada iz BIH Oković/Osenk.
Ukupne rezultate i najbolja vremena brzinaca možete pogledati na:
www.croatiarally.com/rezultati.
Tako je ovogodišnju Deltu završilo 30 posada i kakav god plasman da su ostvarili treba im čestitati, jer Delta je Delta i treba je završiti.
Istina da je ove godine, kao i svake između ostalog, medijska pokrivenost i sama najava rally-a bila slaba, istina je i to da je ove godine bilo i izrazito malo prijava i dosta naših vozača bilo je uz cestu bodreći svoje kolege vozače, umjesto da voze.
No žalosno je da se u ovom sportu, postepeno navikavamo na takvo stanje iz dobro nam poznatih razloga – nedostatak novca – dakle sponzora....
Iako je dakle sve tako kako je, organizator je odradio korektan i dobar posao, ponovno pod budnim okom Fia observera, koji su isto tako svake godine sve zahtjevniji i zahtjevniji i traže „dlaku u jajetu“. No mi se ne damo, volimo ovaj sport i dajemo svoj maksimum na svim poljima, na stazi i izvan nje. Zato ono gorčine, koja uvijek ostaje prisutna nakon svega, pokušajmo zaboraviti i mislimo samo na nove pobjede.
Čestitke svima! I idemo dalje.....
 
l
© schnee - 2004-2009. Sva prava pridržana. l Autorska prava

Osvježeno: 26.05.2008.