Dobrodošli na site !
IZ SVIJETA OFF ROADA
AUTOSPORT
OSTALO
ZABAVA
KONTAKT
SPONZORI
ZENTEREN - off road center
OPREMA I PRIBOR ZA LOV - Zagreb, Ilica 132 - tel.: (01) 377 22 43
ACT Rebus
najbolji webhosting u HR!
renoviranje kaseta i tonera
komunalne usluge...
Tooomek
Alan Ford Eskort
BlueDevil
Tomislav Pavić
Tzac
Mario Šoštarić
Davor Zgrablić
Hello Kitty
Neba
Limarija Brezovec
ZANIMLJIVOSTI

logo portala
ORK Schnee

AKO NISTE ZNALI...

RJEČNIK
EU dictionary - Englesko-hrvatski i hrvatsko-engleski rječnik s velikom bazom riječi dostupan online.

I N F O

» AUTOSPORT
» HR-AUTOSPORT

--------------
Od listopada 2008. će se na kioscima prodavati novi 4x4 & SUV Magazin koji će izlaziti svaka 2 mjeseca. Razlika među tipiziranim magazinima o SUV vozilima je da će ovaj magazin posvetiti malo prostora i pravim off roaderima. Prvi broj je u prodaji od 06.10.2008.
--------------

10 godina CROATIA TROPHY-a obilježilo je sudjelovanje i 6 posada iz Hrvatske. Do sada su boje Lijepe Naše branile jedna ili dvije domaće posade, a nadamo se da će ih već slijedeće godine biti više.
--------------
ORKSchnee je još jedan od novijih klubova, a to su i ORK Kameni Svati, ORK Hruševec Kupljenski i ORK Lobor.

--------------
Hrvatski Autocrosseri druže se na Off road FORUMU u rubrici AUTOCROSS. Slobodni ste pridružiti se i sudjelovati u kreiranju noviteta i probijanja tog sporta.
--------------

ANKETA
Koje webstranice off road klubova po vama NISU ZAPUŠTENE?
Križevci
Kameni svati
Kamo Oko Vidi
Bura 4x4
Schnee
Sv. I. Zelina
Sub. Podravska
Kneginec
Kutina
Vrbovec
Uspon 4x4
ZG OFF ROAD
No Limits
4x4 Barban
eXTReMe Tracker


18. RALLY ISTRA-RIVIJERA OPATIJA 2007.
27.11.2007.
Tekst: Sanda Tolić
Foto: www.tpautosport.com


KRAJ RALLY SEZONE 2007.
Rally sezona 2007. je završila. Posljednja i odlučujuća utrka u Prvenstvu Hrvatske i Međunarodnom Regionalnom Prvenstvu Hrvatske – popularno zvana (Pod)Pićan vozila se 24.11.2007. u okolici Labina.
Nešto kraći rally, ali zato ne i manje zahtjevan. Ukupna dužina itinerera 285,10 km, od toga 8 brzinskih ispita na 4 različite staze ukupne dužine 75,18 km asfaltne podloge (Vranje, Kožljak, Boljun i Šušnjevica). Kao što sam već najavila, na ovoj posljednjoj utrci rješavalo se stanje u poretku po klasama i ukupno. No krenimo po redu.
Dakle Pićan. U petak ujutro počelo je sa verifikacijom i tehničkim. Nakon tehničkog, Lana i ja smo krenule upoznati brzince, naravno uz dopuštenje, s obzirom da sam zbog bolesti bila spriječena prije odraditi taj dio posla. Vrijeme je prilično visilo i brzinci su bili vrlo „slinavi“ i skliski.
Ne znam da li bi bilo bolje da se spustila kiša i isprala šoder i blato koliko toliko sa podloge ili ne, no bilo kako bilo to se moralo odraditi. Odlučile smo krenuti oprezno i završiti, jer Lani je trebao samo bod do 3. mjesta u klasi A5.
Za razliku od ostalih utrka, ovo je bila jedina koja nije sadržavala tzv. Prolog, već se ceremonijalni start i upoznavanje sa vozačima odigrao u Caffe baru „Jezero“ uz domjenak i opuštenu atmosferu. Dapače, vrlo opuštenu pa su i vozači i članovi žirija i komisije mogli razmijeniti mišljenja i prognoze za predstojeću utrku kao i za završetak sezone. Tako da moram uputiti pohvalu organizatoru AMD „Opatije“ za tako lijep početak rally-a i kraj sezone.
Od prijavljene 53 posade, startale su 44. Pigl se ovaj put nije pojavio, ali je zato njegova suvozačica s Poreča, Gordana Hunić sjela na vozačko mjesto i uz veliku podršku inače Stelmahovog suvozača Anđelka Košeca, stigla do kraja svog 1. rally-a.
Iako u prvi mah nije željela da je spominjem, predomislila se i dopustila mi da ju citiram: „Jako sam zadovoljna, moram priznati. Anđelko i ja smo puno pričali i sve mi je lijepo objasnio, gdje i kako da uđem, tako da sam skidala i po 20 sec. po brzincu. Bez obzira što sam zadnja, ja sam zadovoljna. Ipak sam došla do kraja.“
Čestitke Gogi i Anđelku i samo tako dalje! Drago mi je da se pojavila još jedna žena u ovom uglavnom muškom sportu.
Posada Galić/Zlatar imala je problema sa Munaretom od kojeg rentaju auto. Naime, Galićev Clio nalazio se na nekoj utrci u Italiji, a zamjenski Clio je zapeo na Carini. Ipak...na kraju uz malo izgubljenih živaca, auto je stigao i mogli su startati.

Subota 7:32, start prvog vozila i prvi brzinac – Vranje.
Rasplet sezone konačno počinje.
Kiša ne pada, ali oblaci su teški i podloga je i dalje sluzava. Sve to nije smetalo posadi Kaučić/Zorenč da uzmu prvo vrijeme sa 1 sec. prednosti nad posadom Šebalj/Klinc. Tu je i posada Čibej/Karanović sa 7 sec zaostataka. Dakle i dalje je gusto. Posada Crnojević/Maretić prati ih u stopu na 4. mjestu. Unatoč izjavi da neće juriti, jer panika je da auto možda neće izdržati, Marin Koraca zauzima 15. mjesto generalke i 1. mjesto u klasi. Braća Škalići napadaju posadu Galić/Zlatar, koji im bježe za sekundu, a javljaju se prvi problemi za posadu Milinković/Harapin. Prošli su brzinac, ali su jedva stigli do boksa i nažalost odustali zbog kvara. Nakon prvog brzinaca ostali smo i bez posade Maksuti/Radovan.

Drugi brzinac
Kožljak ponovno pripada Kaučiću, dečko se baš zainatio i ne pušta Šebalja blizu. Dakle stanje na vrhu ostaje isto i nakon drugog brzinca. U klasi A7 na vodeće mjesto dolazi posada Slejko/Šavelj dok u N3 prvu poziciju drži posada Markt/Matun. Iza njih su se smjestili energični Ravenšćak/Ćurić, a hvata ih policijski team Mateša/Konjević.
U A5 klasi posada Koraca/Benčić i dalje prvi i ne znam što bi bilo da nije štedio auto. Taj stvarno juri. U razgovoru s njim otkrila sam da ne koristi puno suvozača.....naime klasičan radar njemu baš nije poznat, suvozač bi mu tako komotno mogao čitati i stanje dionica u toku trke. Izgleda da čovjek ima dobro pamćenje i tešku nogu na gasu. Ipak naši prekaljeni Sopić/Mrzljak su odmah iza i također drže svoju poziciju. U tom momentu za posadu Sutlović/Tolić...dakle nas...počinju problemi.
Na etapi nakon 2. brzinca....getriba. Uz užasno glasanje automobila (čuje se ko drobilica) stigle smo do servisa točno u svoju sekundu. U boksu je Dabo, iz boksa Milinkovića i Harapina otkrio da u getribi nema ulja. Interesantno, s obzirom da smo se krovirale u Poreču i da nam je tamo iscurilo pola tanka benzina i ulje. Logično bi bilo da su mehaničari u Ford Lacković prekontrolirali stanje ulja, ali očito nisu i getriba je zaribala, kako se to „stručno“ kaže.
Što sad, ništa stavljaj ulje u getribu pa ćemo probati do kraja. Imale smo 3. i 5. brzinu i odvezle treći brzinac polako ali sigurno, no čim smo kročile na etapu....pras. U getribi nema nikog doma i auto ne možemo pomaknuti s mjesta.
Opet kraj za nas. Milinković i Kizo su ponovno priskočili u pomoć i odšlepali nas, inače bi do kraja rally-a trunuli na vjetrometini. Lana je tako izgubila 3. mjesto u klasi A5 na kraju sezone. Šteta, ali eto nije do nas. Mi smo dale sve od sebe, ali ne možemo protiv auta i mehanike.
No mi smo još dobro prošle. Na drugom brzincu u žaru borbe za 1. mjesto u N1 krovirala se posada Labaš/Miketić. Dakle, Labaš je smotao u desni zavoj, a Škoda je otišla ravno i zatim spektakularni let i dugačak pad. Srećom, posada je prošla bez ogrebotine ali i bez 1. mjesta. Krovirala se i posada Mikša/Butković sa svojim Subaruom.

Treći brzinac
Vranje 2 konačno uzima posada Šebalj/Klinc, no Kaučič/Zorenč i dalje vode, dok se sada došuljala i posada Reitsperger/Knodl. Posada Ole/Szako sa Suzuki Ingisom preuzima vodstvo ispred Galića. Ovaj brzinac legao je i posadi Novosel/Tomašković, pa su malo poboljšali rezultat, no ukupno su još uvijek iza posade Jemrić/Ščukanec. Oni se nisu baš međusobno snašli. Jemrić je u Poreču bio odličan sa Slavenom, ali sa Ščukom se nekako nije tako dobro složio pa se to odrazilo i na vožnji.
Simpatična Istarska posada Sinčić/Sprčić u jednom momentu je spomenula da će odnijeti pehar za zadnje mjesto. No ponijelo ih je navijanje domaće publike, pa se nisu nikako dali. Tu i tamo su i zaplesali po zavoju na opće oduševljenje. Nije to bilo namjerno, nego se kočnica opirala....no svejedno je bilo atraktivno.
Na ovom brzincu odustala je posada Cavor/Morić zbog dihtunga na glavi, a mladolika posada Mihelić/Butorac uništila je malo svoj C2 u lijevom zavoju i tako završila natjecanje. Dobro, neke stvari će doći i sa iskustvom.

Četvrti brzinac
Kožljak 2 ponovno pripada Kaučiću. On je definitivno odlučio završiti kao prvak u generalci i N4 klasi. A ostali drže svoje pozicije i kaskaju za njim.
U N3 klasi na treće mjesto popela se posada Raštegorac/Mikulec. Iako Frik osobno nije zadovoljan svojom vožnjom, zadržao je ovu poziciju do kraja i mislim da bi trebao biti zadovoljan. Nakon problema u Austriji i Poreču, završio je bez problema i još k tome sa novim suvozačem. Interesantno je da su oba člana posada nekad bili suvozači Marinu Galiću. Izgleda da im ide skupa, što god oni tvrdili.
U N1 na prvom mjestu našao se još jedan Koraca, ali Kristijan, dok drugo mjesto drži dobro nam poznata posada Combaj/Babić. Na ovom brzincu loše je prošla posada Simon/Pazman. Sa C2 su odvalili dobar komad stijene i ostali u zavoju. Braća Škalić su ih spretnošću uspjeli izbjeći u svom naletu. Nažalost, Simon/Pazman su zaradili potres mozga, no odmah im je pružena medicinska pomoć i srećom sada su dobro. Odustala je i posada Prodan/Jerman i sada su Sinčić i Sprčić ostali sami u N2.

Peti brzinac
Boljun ne donosi ništa novo u vrhu, osim što su 4. vrijeme uzeli mađari Szilagy/Gergye no ukupno su i dalje peti.
U A5 također nema promjene. Malo iznenađenje je posada Sekula/Radovanić, koji nisu išli onako kako znaju, ali nema veze. S obzirom na sva izlijetanja i odustajanja, vjerujem da im je bilo bitno da dođu do kraja i osvoje 2. mjesto u A5 na kraju sezone.

Šesti brzinac

Šušnjevica završava u znaku posade Čibej/Karanović, no to ne mijenja stanje u vrhu. Odličnu vožnju na Šušnjevici pokazala je posada Slejko/Šavelj koji su sa svojim Cliom RS odnijeli 8. vrijeme generalke.

Sedmi brzinac
Boljun 2 ujedno i predzadnji, uzeli su Šebalj/Klinc...još malo i kraj i pokušaj da uzmu prvenstvo.
Posada Stanišić/Biterman konstantni šesti.

I konačno posljednji, osmi brzinac – Šušnjevica 2.
Iako Šebalj stišće i odnosi prvo vrijeme ovog brzinca, nije mu dovoljno. Prva u generalci ostaje posada Kaučić/Zorenč. Šebalj/Klinc ostaju drugi, a treće mjesto pripada posadi Čibej/Karanović.

I tako se riješilo Međunarodno regionalno PH i PH.

Evo stanja po klasama nakon Pićana:
Klasa A6:
1. Ole/Szako
2. Galić/Zlatar
3. Vajnhandl/Levstik
Klasa N2:
1. Sinčić/Sprčić

   
Klasa A7:
1. Slejko/Šavelj
2. Drndić/Hrvatin
3. Jemrić/Ščukanec
Klasa N1:
1. K.Koraca/Močibob
2. Vojvodić/Vojvodić
3. Combaj/Babić
   
Klasa N3:
1. Markt/Matun
2. Ravenščak/čurić
3. Raštegorac/Mikulec
Klasa A5:
1. Koraca/Benčić
2. Trobec/Goja
3. Sopić/Mrzljak

Što se tiče ukupnih rezultata, HAKS se pobrinuo i na vrijeme objavio sve rezultate, dakle sve jasno možete vidjeti na www.haks.hr.
Ipak stanje ukupnog poretka po klasama na kraju sezone u MRPH je ovakvo:

N4
1. Kaučić
2. Šebalj
3. Peljhan
A5
1. Sopić
2. Medved
3. Vrbanović
   
N1
1. Prek
2. Vojvodić
3. Labaš
A6
1. Petrič
2. Galić
3. R.Turk
   
N2 + N3
1. Jerman
2. Markt
3. Komel
A7
1. Jemrić
2. Novosel
3. Slejko

Kao što rekoh sezona je gotova. Samo 6 utrka i to je to. Premalo za ljubitelj rally-a i za vozače. Jedan krivi korak, jedna loša utrka i onda čupanje i kalkulacije.
Dok s druge strane odvoziš Deltu, skupiš bodove i možda ne moraš više niti voziti, a ostat ćeš na dobroj poziciji.
Pa ipak bolje i ovako nego nikako, jer s obzirom na stanje rally sporta u nas i borbe organizatora sa svim mogućim odborima, dobro je i da to imamo.

POHVALE:

Zato bih evo na kraju sezone spomenula ljude, koje su možda u sjeni posada, a mnogo su učinili i bore se za ovaj sport i njegovu promociju.
Veliku zaslugu u promicanju Rally-a i autosporta općenito, po mojem osobnom skromnom mišljenu, mislim da imaju www.brzina.net i www.tpautosport.com . Brzi i opširni, obuhvatili su apsolutno sve što se tiče autosporta u ovoj sezoni i šire. Hvala Vam u moje ime i molim Vas nastavite dalje u istom tonu.
Ne smijem nikako zaobići Off road portal www.schnee-hr.com koji prati autosport u velikoj mjeri, iako mu je primarna namjena promicanju Off roada. Schnee, kao i uvijek velika hvala na nesebičnoj pomoći u svakom trenu.
Kad smo kod poznatih nam portala, osvrnula bih se malom kritikom na www.autosport.hr, koji je izvrsno krenuo, ali se malo odmaknuo od svoje osnovne teme autosporta i prebacio se više na auto industriju. Nadam se da će kritiku shvatiti kao dobronamjernu i popraviti se kroz iduću sezonu.
Zahvalila bih također g. Marku Iveziću, gl. uredniku Auto moto trenda, koji mi je pružio priliku da napišem pokoji članak za njegov časopis i tako iznesem svoje viđenje rally-a.
Zahvalila bih ovim putem i svom klubu AK Delti, a naročito našoj predobro poznatoj Koraljki Tomičić, koja je uvijek uz svoje vozače i suvozače, nasmijana i optimistična, čak i onda kada AK Delta nije direktni organizator. Podrška je ono što u teškim trenucima najviše treba, a ove sezone sam konkretno zajedno s Lanom imala mnogo takvih trenutaka.
Zahvalila bih g. Miroslavu Krpanu, koji nam je bio pri ruci i uvijek prisutan, te g. Borisu Gorupu i g. Marijanu Horvatoviću na pristupačnosti. Zahvalila bih Mariu Pavlovići Miliju na slikama.
Zahvalila bih svom Oti (Marko-Oto Juričev-Martinčev), koji nam je bio u pratećoj ekipi skoro cijele sezone, ali ne samo tamo nego i na treningu. Osobno mu dugujem sve što znam o rally-u.
Zahvalila bih svim prijateljima i kolegama na podršci i pomoći onda kada je trebalo ili nije: Tomislavu Šipraku, Zoranu Harapinu, Siniši Milinkoviću, Zoranu Raštegorcu-Friku, Bori Mateši, Krešimiru Konjeviću, Robiju – Šlep službi, gđi. Nadi Lasić-Sutlović, Marku Pavleku, Draženu Kappler-Stare, Jeleni Gajski. Zahvalila bih divnoj publici koja nas je bodrila na brzincima išle mi ili ne i ljubiteljima ovog sporta koji ga održavaju u životu. Nadam se da će se i zbog njih i zbog nas ovaj sport uzdignuti na višu stepenicu iduće sezone i da će mediji i sponzori prepoznati svu njegovu ljepotu.
Ako nekog nisam spomenula, očekujem „oprost grijeha“, ali mislim da sam pišući u ovoj sezoni uspjela ipak obuhvatiti sve.
Do slijedeće sezone....športski pozdrav! A pobjednicima čestitke!
- Sanda Tolić -
 
© schnee - 2004-2009. Sva prava pridržana. l Autorska prava

Osvježeno: 27.11.2007.